plantezi sau tai?
(...viata unui om este asemenea unei paduri, o padure care poate sa creasca linistita la varsta copilariei, o padure in care atunci cand suntem mici ne refugiem si intodeauna ne gasim increderea in noi si puterea de a merge mai departe. Pe masura ce crestem si "ne maturizam" incepem sa atribuim situatiilor si oamenilor...copaci din padurea noastra. Totul este bine si frumos pana cand incepem sa uram si sa dispretuim acele situatii, acele persoane. Cum natura omului este 30% constructiva si 70% distructiva incepem sa ne gandim cum am putea sa scapam de lucrurile pe care nu le mai dorim si singura idee care ne vine in cap este sa taiem copacul atribuit situatiei sau persoanei respective! Incepi sa tai fara sa te uiti, dar incet incet incepi sa realizezi ca nu faci altceva decat sa iti lasi un imens gol in suflet. Unde candva era un copac mare si frumos, pe care l-ai vazut in fiecare zi cum creste, acum iti dai seama ca odata taiat copacul... tot ce iti mai ramane este un gol. Un gol pe care daca o sa vrei sa il acoperi o sa iti trebuiasca timp si multa munca. Un copac nu creste asa usor, iti trebuie multa rabdare si multa daruire, pana ajunge sa fie iar copacul pe care l-ai pierdut... Cred ca mai degraba ar trebui sa respectam cursul natural, prin care fiecare copac care dispare din padurea noastra este inlocuit automat de un alt copac, iar noi sa nu fim altceva decat padurarul care are grija ca totul sa se intample in deplina armonie. Ai grija de padurea ta si nu mai incerca sa te razbuni pe copacii care consideri ca nu iti mai trebuiesc, incearca sa iti imaginezi ca fiecare situatie neplacuta, fiecare incercare prin care treci este asemeni un vant rece si inghetat de iarna si asa o sa realizezi ca fiecare copac nu este acolo decat sa te protejeze....Incearca sa fii un padurar iscusit care curata doar "crengile uscate" din padurea lui....nu stii cand poate lovi iar viscolul.....")
---
inchide ochii, deshide'ti inima....
(... ne face speciali, ne poate duce acolo unde nimeni nu va visa vreodata ca poate ajunge. Este ceea ce vrem noi sa fim in momentul acela. Ce inseamna realitatea, ce definitie are realitatea nu ma intereseaza... am propria mea realitate. Imi creez realitatea in fiecare secunda, cu fiecare piesa pe care o ascult. Ca e rock, ca e jazz, trip-hop, hip-hop sau reggae realitatea este in fiecare secunda in alt fel decat este realitatea ta. Imi place sa cred ca eu nu exist. Inchid ochii si ma las dus de sunetul muzicii... Mi se deschide o lumea complet noua, dar in acelasi timp totusi atat de familiara... inca am impresia ca am mai fost candva pe aici. Muzica aproprie oamenii, muzica apropie aceleasi lumi... Muzica poarta cu ea toate sentimentele oamenilor. Nu ai cum sa calatoresti alaturi de muzica daca nu ai sentimente. Muzica ma face sa ma gandesc la oameni, muzica ma face sa ma gandesc la locuri. A venit sa ma ia, este aici. Nu am nevoie de nimic, decat de ea. Ma simt atat de bine...Este atat de colorata si de vie. Este intruchiparea dorintelor si nevoilor mele....)
Asculta mai multe audio Muzica
---
Asculta mai multe audio Muzica
---
o seara prin gradina botanica...
(...inca o veste trista pentru iubitorii de etnobotanica. Se pare ca guvernul a scos etnobotanicele din Spice Shop-uri în afara legii. Imi pare foarte rau pentru acesti tineri care isi petreceau serile intalnindu-se intre ei si facand schimb de tot felul de plante care mai de care mai colorate si mai aromate. Se pare ca Romania nu incurajeaza tinerii sa iubeasca natura si mai ales nu agreeaza serile distractive (asa se zicea pe vremea mea), de cand au aflat ca mai nou tinerii, din lipsa de ocupatie, nu se mai rezuma la a face schimb de plante intre ei....ba chiar au inceput sa le mestece sau chiar sa le fumeze. Nu stiu cum or fi tinerii din ziua de azi dar pe vremea mea nu am auzit pe nimeni care sa isi fi fumat "ierbarul"...curios totusi, plante existau si atunci, dar nah... poate nu asa de "bune" ca astea din ziua de azi... Se pare ca oficial guvernul a luat aceasta masura, datorita numarului mare de tineri ajunsi la spital intoxicati de tot felul de plante sau chiar, desi nu este oficial de numarul de persoane decedate de pe urma consumului de plante etnobotanice. Se pare ca totusi adevaratul motiv al aprobarii acestei legi, din surse neoficiale, ne verificate inca... la urechile premierului Boc ar fi ajuns o vorba cum ca un grup de 5 tineri se pregatesc pe ascuns sa intre in cartea recordurilor...se pare ca acesti tineri si-au propos ca pana la sfarsitul anului sa fumeze gradina botanica din Bucuresti! Asta da incercare!
Din legea data de oamenii care vegheaza asupra noastra, reiese ca:
"...sunt interzise producerea, importul, vânzarea, distribuirea si transmiterea plantelor, produselor vegetale si substantelor care, prin forma ambalajului, continut, prezentare, instructiuni de utilizare, publicitate sau denumire, induc sau pot induce ideea ca folosirea lor, indiferent cum (consum, prizare, aromaterapie) ar putea avea efecte similare celor ale plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante sau psihotrope (cu efecte asupra psihicului). De asemenea, distribuirea si comercializarea pentru studiu etnobotanic (privind denumirile populare ale plantelor) a plantelor si produselor vegetale de felul celor amintite se pot face doar cu autorizatie de la Ministerul Agriculturii."
Vestea buna ar fi ca o sa avem in continuare o gradina botanica in Bucuresti, dar adio ierbare, adio serate distractive si adio oameni lesinati prin parcari cu gurile inclestate!
---
Din legea data de oamenii care vegheaza asupra noastra, reiese ca:
"...sunt interzise producerea, importul, vânzarea, distribuirea si transmiterea plantelor, produselor vegetale si substantelor care, prin forma ambalajului, continut, prezentare, instructiuni de utilizare, publicitate sau denumire, induc sau pot induce ideea ca folosirea lor, indiferent cum (consum, prizare, aromaterapie) ar putea avea efecte similare celor ale plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante sau psihotrope (cu efecte asupra psihicului). De asemenea, distribuirea si comercializarea pentru studiu etnobotanic (privind denumirile populare ale plantelor) a plantelor si produselor vegetale de felul celor amintite se pot face doar cu autorizatie de la Ministerul Agriculturii."
Vestea buna ar fi ca o sa avem in continuare o gradina botanica in Bucuresti, dar adio ierbare, adio serate distractive si adio oameni lesinati prin parcari cu gurile inclestate!
---
"Ramanem prieteni"
(... Pe 11 februarie ne vedem in Jet Sets Events Hall pentru concertul de lansare Spike “Ramanem Prieteni“! Artistul va fi insotit pe scena de Maximilian, Guess Who, Grasu XXL si Agresiv. Albumul s-a lansat la inceputul lunii decembrie impreuna cu Gazeta Sporturilor, dupa 3 ani de munca. Concertul de lansare prefateaza TU-r, turneul national pe care Spike il va sustine impreuna cu Guess Who in lunile februarie – aprilie in peste 20 de orase ale tarii.
...Jet Sets Events Hall este situat in Piata Regina Maria (fost Rond Cosbuc, zona Unirii – este fostul Pacha/Level). Ne vedem acolo joi, 11 februarie, dupa 22!...)
---
inarmat cu rabdare
... E iarna! A venit si pe la noi iarna cu multa zapada.Ninge atat de frumos…incat nu poti sa te abtii sa nu iesi afara si sa te uiti lung si sa zici: "Ne-am dat draq!"....
(...vremea care este afara a cam dat totul peste cap....inclusiv gandurile mele. A nins multicel in ultimele 24 de ore si din cate vad in prognoza nici nu prea are de gand sa se opreasca. Traficul este dat peste cap, oamenii sunt si ei cu nervii intinsi la maxim si cum ne-am obisnuit deja, in eterna si fascinanta noastra Romanie, se pare ca autoritatilor nici nu prea le pasa. Imi aduc aminte cand eram copil ce ma mai bucuram cand ma trezeam dimineata si imi lipeam nasul de geamul aburit, vedeam cum s-a pus zapada afara si imi aduc aminte cum bucuria de atunci era direct proportionala cu stratul de zapada, cu cat era mai mare cu atat eram mai fericit. Aruncam doua haine pe mine, luam sania si ieseam la joaca... Nu acelasi lucru as putea sa il spun si acum, nemultumirea si frustrarea a luat usor, usor...locul bucuriei. Oameni inghesuiti in metrou, multe haine pe mine, miscari greoaie, frisoane, raceala, trotuare pline de zapada in care oamenii fac slalom, autobuze care vin din ce in ce mai greu si mai pline...multa agitatie. Ah! Urasc iarna...urasc iarna de acum. Si asta nu e nimic, abia astept sa se incalzeasca un pic, sa devina totul o chestie de culoare neagra-maronie...care iti distruge incaltamintea, te face sa te stropesti pana la gat, sa inoti intr-o ciormolita. Daca o sa ai noroc poate o sa si aluneci... Ahh! Urasc iarna...iarna din Bucuresti!....)
---
schimbare
eveniment
(...agitatie mare, mult zgomot, ninsoare si multi tineri. Unde in alta parte decat in Bucuresti'ul nostru drag si mai anume in clubul Suburbia de pe strada Selari 19. Ce s-a intamplat acolo? Dupa cum bine o arata si afisul a fost seara iubitorilor de reggae si anume "Bob Marley - The legend lives on" cu trupa El Negro. Si cum nu puteam tocmai eu sa lipsesc de la un eveniment asa de special si cu sprijinul prietenilor de la Radio 3Net la ora 23:00 eram pe baricade. Pur si simplu nu mi-a venit sa cred... Rar mai vezi un asa concert, pentru o clipa am crezut ca sunt in concert "The Cat Empire". Atmosfera minunata iar baietii au fost la inaltime si au facut un show de 2 ore si jumatate, un show pe care toti cei care au fost prezenti nu il vor uita curand. Multa muzica, multa voie buna, dar ce m-a bucurat foarte mult a fost sa observ ca lumea inca nu a uitat sa se simta bine si sa se distreze....indiferent de griji sau de vremea de afara. Dupa concert seara a continuat cu o tanara Dj-itza care a reusit sa arunce publicul in aer cu mixuri care pur si simplu te faceau sa te ridici singur de pe canapea (reggae bineinteles). Ma bucur ca am putut sa ajung la acest concert minunat si multumesc inca odata Radio 3Net! ....)
detalii: EL NEGRO - live - TRIBUT MARLEY (06.02.09@Suburbia)
---
analiză şi critică literară
SCUFIŢA ROŞIE
Analiză şi Critică literară
De ce Scufiţa Roşie ?
Analiză şi Critică literară
De ce Scufiţa Roşie ?
Din start, ne dăm seama că este vorba despre o minoră de care copiii, în răutatea lor, şi-au bătut joc cu această poreclă, probabil din cauza unei căciuliţe roşii croşetate de mămica ei, pe care fetiţa o poartă des din cauza unei sensibilităţi fizice la frig în regiunea craniului.
Aşadar avem de-a face cu o bolnavă marginalizată şi descurajată de societatea din jurul ei.
Scufiţa merge zi de zi cu coşuleţul cu mâncare la bunicuţa care locuieşte în pădure. Nici o bunică normală nu locuieşte în pădure. Singura explicaţie este că această bunică a primit în urma retrocedărilor câteva hectare de teren împădurit. Este ştiut că ţăranii nu se gândesc mult până să taie pădurea, mai ales înainte de venirea iernii.
Aşadar, această bunică este o scorpie zgârcită care şi-a făcut casa în pădure (oare nu tot din lemn tăiat fără aprobare de la Ocolul Silvic?) şi stă acolo ca să-şi păzească avutul.
Teoria că este vorba de o babă ticaloasă se verifică prin faptul că în loc să plătească un serviciu de livrare la domiciliu a hranei, a silit-o pe nepoata ei (o fiinţă neajutorată şi bolnavă) să facă zilnic naveta din oraş în pădure,fără să-i pese de pericolele la care o expune pe biata fată.
Scufiţa Roşie se întâlneşte cu lupul care o descoase în privinţa drumului ei. Deja intrăm într-o zonă a fanteziei bolnave. Unu la mână că în România lupi nu prea mai sunt, doi la mână că se feresc de om ca de dracu, iar trei la mână, nu vorbesc şi chiar de ar face-o, ar intreba de cel mai apropiat braconier sau unde e cea mai apropiată stână.
Singura explicaţie este că Scufiţa Roşie s-a uitat atât de mult la AnimalPlanet încât cunoaşte obiceiurile lupilor şi le poate înţelege scheunăturile.
Lupul o ia înaintea Scufiţei, care se opreşte la cules de flori, îşi preface vocea, intra la bunică şi o înghite. Nu mai stăm să analizăm faptul că în pădure nu prea sunt flori. Dar trebuie spus că e dăunator să înveţi copiii că e corect ca atunci când ai o treabă de făcut, să te opreşti la cules flori fără să ştii dacă nu-s cumva specii protejate şi în consecinţă, pe cale de dispariţie.
Lupul în schimb pare un personaj menit să fie bătaia de joc a creatorilor de basme. Lupul este un individ mânat de dorinţa perpetuă de a năvăli în casele oamenilor. Foloseşte toate tertipurile: imită voci şi dacă nu-i iese, vadit frustrat, face casa praf.
Concluzie: Lupul este comis-voiajorul actual.
Bunica muşcă momeala şi-i dă drumul. Iată cum este prezentată imaginea unei persoane în vârstă: o senilă care nu ştie să facă deosebirea între un urlet de lup şi glasul propriei nepoate. Cu această imagine vor rămâne copiii noştri.
Lupul se îmbracă cu hainele bunicii, se aşează în pat unde îl găseşte Scufiţa Roşie. O ademeneşte prin vorbe şirete să se apropie şi o înghite şi pe ea. Lupul fiind îmbrăcat în hainele bunicii, induce în mintea copilului sensul noţiunii de travestit, putându-i afecta grav viitoarea orientare sexuală.
Ce fel de minte bolnavă poate spune la copii aşa porcării?
Iar dialogul, purtat cu Scufiţa, e plin de aluzii sexuale: toate la lup sunt mari, urechile, labele, dinţii şi mai ce?!...
Iar el răspunde invariabil cu minciuni menite să o aduca pe Scufiţa în pat lângă el. De aici deducem: corupere de minori şi perversiuni sexuale!
Apare vânătorul care împuşcă lupul şi le eliberează pe Scufiţa Roşie şi bunica. Ce caută vânătorul în casa bunicii? Înseamnă că nu e prima dată. Un vânător tânăar şi o femeie bătrână, singuri în mijlocul pădurii. Şi ne mai mirăm că "Ştirile de la ora 5" abundă în relatări despre violuri săvârşite asupra unor bătrâne?
Dintr-un studiu publicat de Ministerul de Interne aflam că toţi aceşti infractori au citit în copilărie Scufiţa Roşie şi iată consecinţele: ani grei de puşcărie! Apoi ce căuta la vânătoare de lupi pe proprietate privată?
Din două una: sau e un braconier nenorocit sau e un ştab mare de la Bucureşti care plăteşte sume imense doar pentru satisfacerea nevoilor sale
sadice. În oricare dintre variante, ar trebui să fie înfierat de creatorul basmului şi nicidecum glorificat pentru fapta sa.
Finalul poveştii este sinistru: lupul zbătându-se în ghearele morţii "eliberează" cele două femei. Adică, avem oroarea să asistăm la apariţia a două făpturi parţial digerate care se pare că nu au murit, ci cu nonşalantă îşi reiau firul vieţii. Mai rău ca în filmele horror! Şi ne mai întrebăm de ce există copii dereglaţi din toate punctele de vedere.
Asemenea închipuiri ale unei minţi bolnave se "servesc" copiilor între 2 şi 7 ani! Nici nu mai vorbesc despre marea oroare a literaturii mondiale: "Albă ca Zăpada" - auzi albă, imaculată şi ea trăieşte sub acelaşi acoperiş nu cu unul, ci cu 7 bărbaţi!
Ruşine! Ruşine! Ruşine!
(povestea nu imi apartine, asa ca nu va bucurati prea tare...m'am gandit doar ca ar fi bine sa o stiti si voi....enjoy)
---